Een voltooid leven – Annerieke de Vries

index

Wanneer de 78-jarige Doortje hoort dat ze ongeneeslijk ziek is, stort haar wereld in. Ze is er nog niet klaar voor om dood te gaan en doet er dan ook alles aan om het ziekteproces tegen te gaan. Ze ondergaat zware chemokuren en even lijken die te helpen, maar dan blijken er uitzaaiingen te zijn. Ze takelt steeds verder af, eerst fysiek en daarna ook mentaal. Na een incident waarbij ze zo in de war is dat ze denkt dat een van haar dochters haar wil vergiftigen en aanvallen, kan ze echt niet meer thuis verzorgd worden en verhuist ze naar een hospice.

Emoties
Een voltooid leven is de beschrijving van de laatste maanden van het leven van Doortje, verteld vanuit haar eigen perspectief. Het nieuws dat iemand doodgaat is natuurlijk al verdrietig, maar doordat het verhaal vanuit haar perspectief wordt verteld, komen haar eigen emoties daar nog bij. Wanhoop omdat ze nog niet dood wil, want ze heeft nog veel herinneringen uit het verleden te verwerken. Frustratie, want ze is haar hele leven onafhankelijk geweest en ineens kan ze niet meer voor zichzelf zorgen. Verwarring, want ze gaat mentaal achteruit. Ook voelt ze zich vaak onbegrepen door haar omgeving. Uiteindelijk komt gelukkig de berusting wanneer ze weet dat haar einde nu echt snel nadert.

Deels biografisch
Een voltooid leven is deels biografisch, want schrijfster Annerieke de Vries nam de laatste maanden van het leven van haar eigen moeder als uitgangspunt voor het boek. Ze schreef een aangrijpend verhaal dat, ondanks het tragische gegeven van een naderende dood, niet zwaarmoedig is en af en toe zelfs een glimlach op mijn gezicht wist te toveren. Het perspectief van Doortje is een bijzonder element van dit boek. Het voegt iets intiems toe aan het verhaal, omdat je als lezer getuige bent van alle gedachten en emoties die ze heeft over haar verleden, haar huidige situatie en haar aanstaande dood. Hierdoor kon ik het boek ook niet wegleggen, ondanks dat ik al wist hoe het verhaal zou aflopen (als lezer weet je immers al dat Doortje doodgaat). Ik wilde weten hoe Doortje zou sterven en hoe zij en haar dochters het sterfproces zouden ervaren. Ik heb het boek in één avond uitgelezen, en eerlijk gezegd heb ik er ook wel een traantje bij gelaten. Een voltooid leven is een prachtig verslag van een waardig einde en is echt de moeite waard om te lezen.

Het boek is hier verkrijgbaar:

Bekijk op bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s