Rancune, Moord op de Brabantse wal – Desirée Tonino

Toen collega-vertaler Desirée Tonino aankondigde dat ze een boek had geschreven, was ik meteen geïnteresseerd. Toen bleek dat het ook nog een thriller was, was ik helemaal blij. Ik bestelde het boek direct in de voorverkoop en een paar dagen later plofte het op de mat. Ik las het in één dag uit.

Bergen op Zoom
Rancune, deel 1 van de serie Moord op de Brabantse Wal, speelt zich af in Bergen op Zoom. Leuk, een thriller met een Nederlandse setting! De schrijfster woont zelf in Bergen op Zoom en het is goed te merken dat ze de stad heel goed kent. Zelf ken ik Bergen op Zoom niet, maar in het boek worden meerdere plaatsen zodanig beschreven dat je ze helemaal voor je ziet, en zo ontdek je de stad al lezende steeds een beetje meer.

Colombiaanse rechercheur
Zo vindt er bijvoorbeeld een moord plaats in de Markiezenhof, het stadspaleis van Bergen op Zoom. Rechercheur Mara de Vries gaat meteen aan de slag om de dader op te sporen. Ondertussen leren we haar ook persoonlijk kennen. Ze heeft een gebroken hart, want haar relatie is net uit, en ze is van Colombiaanse afkomst. Daardoor wil er nog weleens een Spaans scheldwoord zoals joder in de dialoog kruipen. Een leuk detail. Zoals Tonino zelf op haar website schrijft: “Natuurlijk speelt de liefde een rol in deze verhalen. Want naast schrijver en vertaler ben ik vooral liefdescoach. Gratis date-tips, wie wil dat nu niet?”

De eerste van een serie
Maar Rancune is toch vooral een thriller. Een tweede en derde moord volgen en de nadruk ligt meer op het oplossen daarvan dan op de liefde. Ook is het boek een fijne kennismaking met Mara en haar collega’s, want al vanaf het begin is het duidelijk dat dit een serie gaat worden waarin deze personages weer terugkomen. In Rancune hebben ze precies genoeg diepgang om nieuwsgierig naar ze te worden, zodat je uitkijkt naar het volgende deel in de serie.

Spannende ontknoping
De ontknoping van het moordmysterie vond ik ook goed. Een erg spannend element is dat het verhaal deels vanuit de moordenaar wordt verteld, maar zonder dat je weet wie het is. Zo krijgt het echt een spannende opbouw, want het verhaal begint in de jeugd van de moordenaar en naarmate die ouder wordt, gaat het van kwaad tot erger. Je voelt de woede en frustratie van de moordenaar van de bladzijden afspatten. Zo erg ,dat je weet dat er erge dingen gaan gebeuren, en dat klopt. De moordenaar groeit uit van jong kind met een traumatische jeugd tot een wrede killer die niet te stoppen lijkt.

Al met al is dit een erg goede thriller die vlot leest, met een spannend en vermakelijk plot en leuke personages. Ik kijk al uit naar het volgende deel.

Plaats een reactie